De film

The dead don’t hurt

Californië, 1860. De Frans-Canadese bloemiste Vivienne en de Deense immigrant Holger willen een nieuw leven opbouwen. De Amerikaanse burgeroorlog verstoort echter al snel hun plannen. Vivienne besluit alleen haar boontjes te doppen.

Tijd: 129 min
Land: Canada, Denemarken
Taal: Engels, Frans, Deens, Spaans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Viggo Mortensen, Vicky Krieps, Garret Dillahunt, Danny Huston, W. Earl Brown, Solly Mcleod, Rafel Plana, Eliana Michaud, Atlas Green
Regisseur: Viggo Mortensen
Releasedatum: 06/06/2024

Omschrijving

Californië, 1860. Wanneer de Frans-Canadese bloemiste Vivienne Le Coudy en de Deense immigrant Holger Olsen elkaar ontmoeten in San Francisco, zijn ze op slag verliefd. De vrijgevochten, onafhankelijke Vivienne is echter niet van plan om te trouwen met de zachtaardige veteraan. Ze besluit wel om met hem mee te reizen naar het rustige Elk Flats in Nevada, waar ze samen een bestaan willen opbouwen. Het uitbreken van de burgeroorlog verstoort echter al snel hun plannen als Holger besluit in dienst te treden. Alleen achtergebleven is Vivienne vastbesloten haar eigen boontjes te doppen, ook al betekent dit dat ze moet opboksen tegen de corrupte burgemeester en zijn machtige zakenpartner Mr Jeffries, wiens zoon Vivienne maar niet met rust wil laten.

The Dead Don’t Hurt schetst een portret van een gepassioneerde vrouw die vastbesloten is voor zichzelf op te komen in een wereld gedomineerd door meedogenloze mannen. Vicky Krieps zet een ijzersterke vertolking neer in deze feministische western geregisseerd en geschreven door Viggo Mortensen. De acteur nam naast de regie ook de hoofdrol, muziek en productie van zijn tweede speelfilm op zich, die verbluft in zowel het spel als de visueel overweldigende beelden.

Recensies

NRC
"The Dead Don’t Hurt is smullen, ook al weten we al bij het eerste shot: dit gaat in tranen eindigen”
VPRO Cinema
"Fraai geschoten en klassiek vertelde western'”
de Volkskrant
"In Viggo Mortensens romantische western ‘The Dead Don’t Hurt’ zijn de om elkaar heen draaiende personages de grote attractie”