De film

The Duke

Een verbazingwekkend verhaal over hoe een rechtschapen Taxichauffeur, Goya's portret van de hertog van Wellington uit de National Gallery in Londen stal. Pas vijftig jaar later zou de volledige geschiedenis achter de diefstal bekend worden.

Tijd: 95 min
Land: Groot-Brittannië
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Jim Broadbent, Helen Mirren, Fionn Whitehead, Aimée Kelly, Charlotte Spencer, Jack Bandeira, Matthew Goode, Anna Maxwell Martin, Sian Clifford
Regisseur: Roger Michell
Releasedatum: 17/03/2022

Omschrijving

In 1961 stal Kempton Bunton, een 60-jarige taxichauffeur, Goya's portret van de hertog van Wellington uit de National Gallery in Londen. Het was de eerste (en nog steeds de enige) diefstal uit de geschiedenis van het museum. In zijn losgeldbrieven schreef Bunton dat hij het schilderij zou teruggeven op voorwaarde dat de overheid ermee in zou stemmen om gratis televisie te verstrekken aan ouderen.
Pas vijftig jaar later zou de volledige geschiedenis achter de diefstal bekend worden - een verbazingwekkend verhaal over hoe een rechtschapen man de wereld wilde veranderen en daarmee zijn zoon en zijn huwelijk redde.

Recensies

NRC
"Haalt het allerbeste uit Broadbent en Mirren”
Algemeen Dagblad
"Een heerlijke film die alleen Engelsen kunnen maken”
De Volkskrant
"Film met een goed en sociaal hart”