De film

The Favourite

Cinecitta viert feest en dat moet natuurlijk groots! Eén van de vele specials is een retrospectief van één van de meest interessante regisseurs van dit moment: Yorgos Lanthimos.

Tijd: 120 min
Land: Groot-Brittannië, Ierland, Verenigde Staten
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Emma Stone, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, Rachel Weisz, Mark Gatiss
Regisseur: Yorgos Lanthimos
Releasedatum: 21/08/2024

Omschrijving

Cinecitta viert feest en dat moet natuurlijk groots!
In 2014 is Cinecitta na een grondige renovatie en verbouwing die twee jaar duurde, heropend. We gaan dit lustrum in de maand augustus vieren met veel evenementen op het gebied van film, food en beleving. Eén van de vele specials is een retrospectief van misschien wel de meest interessante regisseurs van dit moment: Yorgos Lanthimos.

Vanwege de feestmaand zullen alle tickets voor slechts de helft prijs te koop zijn.

Yorgos Lanthimos retrospectief
In exact hetzelfde jaar dat Cinecitta haar deuren weer opende, werkte de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos aan zijn eerste Engels gesproken film The Lobster. Wat niemand toen kon voorstellen was dat de eigenzinnige Lanthimos later zou uitgroeien tot één van de grootste regisseurs van vandaag de dag. Om het oeuvre van de regisseur te vieren, zullen de hele maand augustus maar liefst zes van zijn films bij Cinecitta te zien zijn. Van zijn beginwerk (toen zijn films nog werden omschreven als The Greek Weird Wave Cinema) tot zijn meest nieuwe film Kinds of Kindness (die dit jaar tijdens het Filmfestival van Cannes in première ging).

The Favourite - woensdag 21 augustus om 19:00 uur en zaterdag 23 augustus om 21:00 uur
Engeland, begin achttiende eeuw. Centraal staat de relatie tussen koningin Anne en haar vertrouwelinge, adviseur en geliefde Sarah Churchill, de hertogin van Marlborough. Hun levens veranderen voorgoed door de aankomst van Sarahs jongere nicht Abigail. Al snel veranderen de dynamieken tussen de vrouwen en pogen ze invloed uit te oefenen op de koningin en op het paleis.

Alles in deze film klopt. Van de messcherpe dialogen, tot de ongewone camerahoeken en de voor zijn doen uitbundige regie van de Griekse grootmeester Lanthimos (Dogtooth, The Lobster). Lanthimos rekt de oude wetten van het kostuumdrama in deze film zo op, dat hij een nieuw genre creëert. De film werd genomineerd voor maar liefst tien Oscars.