De film

The Innocents

Vier kinderen raken tijdens de zomervakantie bevriend en ontdekken dat ze paranormale krachten hebben.

Tijd: 117 min
Land: Noorwegen
Taal: Noors
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf, Mina Yasmin Bremseth Asheim
Regisseur: Eskil Vogt
Release Date: 2021

Omschrijving

De 9-jarige Ida en haar gezin zijn net verhuisd naar een appartementencomplex in een buitenwijk van Oslo. Het is zomervakantie en Ida moet met haar autistische zus Anna buitenspelen. Op het speelplein ontmoet Ida Ben, een eenzame jongen die gepest wordt door andere kinderen uit de buurt. Hij neemt Ida mee naar het bos en laat haar zien dat hij een flessendop kan laten bewegen met zijn geest. Anna, achtergelaten door haar zus op het speelplein, raakt tegelijkertijd bevriend met Aisha, een jong meisje met vitiligo. Anna kan niet praten, maar op een of andere manier kunnen de twee toch met elkaar communiceren. De vier kinderen raken bevriend en proberen van alles uit om hun nieuwe ontdekte gaven uit te testen. Anna en Aisha blijken niet alleen door telepathie met elkaar verbonden te zijn en Aisha helpt Anna zelfs met praten, tot grote vreugde van haar moeder. Ook Ben ontwikkeld steeds meer krachten en komt erachter dat hij in de hoofden van andere mensen kan kruipen en ze kan laten doen wat hij wil. Ben heeft echter weinig goeds in de zin met zijn nieuwe gaven en langzaam maar zeker veranderen de onschuldige spelletjes in gevaarlijke situaties met dood en verderf als gevolg… Met The Innocents zet de Noorse regisseur Eskil Vogt een beklemmende en verontrustende thriller neer die de grenzen van moraliteit opzoekt. Eerder regisseerde Vogt al Blind (2014) en schreef hij mee aan alle films van Joachiem Trier, waaronder The Worst Person In The World, waarvoor Trier en Vogt zelf een Oscarnominatie kreeg voor Beste Originele Scenario. Ook The Innocents heeft al meerdere prijzen mogen ontvangen, waaronder de Fantastic Fest Jury Award voor Beste Regie en een European Film Award voor European Sound Designer.

Recensies

Algemeen Dagblad
"The Innocents – gedurfd, subtiel verteld, soms doodeng en bovendien verbluffend goed geacteerd – pakt je langzaam in en nestelt zich onder de huid.”
NRC
"Een zowel ijzingwekkende als broeierige Noorse film over jonge kinderen wier psychokinetische krachten ze boven het hoofd groeien.”