De film

The Lobster

Cinecitta viert feest en dat moet natuurlijk groots! Eén van de vele specials is een retrospectief van één van de meest interessante regisseurs van dit moment: Yorgos Lanthimos.

Tijd: 118 min
Land: Griekenland, Groot-Brittannië
Taal: Engels, Frans en Grieks
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Colin Farell, Rachel Weisz, Angeliki Papoulia, John C. Reilly, Léa Seydoux, Ben Whishaw
Regisseur: Yorgos Lanthimos
Releasedatum: 07/08/2024

Omschrijving

Cinecitta viert feest en dat moet natuurlijk groots!
In 2014 is Cinecitta na een grondige renovatie en verbouwing die twee jaar duurde, heropend. We gaan dit lustrum in de maand augustus vieren met veel evenementen op het gebied van film, food en beleving. Eén van de vele specials is een retrospectief van misschien wel de meest interessante regisseurs van dit moment: Yorgos Lanthimos.

Vanwege de feestmaand zullen alle tickets voor slechts de helft prijs te koop zijn.

Yorgos Lanthimos retrospectief
In exact hetzelfde jaar dat Cinecitta haar deuren weer opende, werkte de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos aan zijn eerste Engels gesproken film The Lobster. Wat niemand toen kon voorstellen was dat de eigenzinnige Lanthimos later zou uitgroeien tot één van de grootste regisseurs van vandaag de dag. Om het oeuvre van de regisseur te vieren, zullen de hele maand augustus maar liefst zes van zijn films bij Cinecitta te zien zijn. Van zijn beginwerk (toen zijn films nog werden omschreven als The Greek Weird Wave Cinema) tot zijn meest nieuwe film Kinds of Kindness (die dit jaar tijdens het Filmfestival van Cannes in première ging).

The Lobster - woensdag 7 augustus om 19:00 uur en zaterdag 10 augustus om 21:00 uur
Het verhaal speelt zich af in een dystopische toekomst waar vrijgezellen gearresteerd worden en overgebracht worden naar een griezelig hotel. Daar worden ze verplicht om binnen de 45 dagen een passende partner te vinden. Als ze hier niet in slagen, worden ze veranderd in een dier en vrijgelaten in het bos. Het enige goede nieuws is dat ze ten minste kunnen kiezen welk dier ze zullen worden. Hoofdpersoon David kiest de kreeft, omdat hij van de zee houdt. Al gauw blijkt er ook een ondergrondse beweging te zijn, met Léa Seydoux als leidster, die zich tegen de koppeldictatuur verzet.

De eerste film van Lanthimos in het Engels won de Juryprijs in Cannes.

Recensies

VPRO/Cinema.nl
"Ontroerend liefdesverhaal…Lanthimos is in topvorm…tegendraadse, droogkomische klassieker”
De Filmkrant
"fantastische film”
Algemeen Dagblad
"Zonder twijfel is The Lobster de origineelste film van 2015… een groot genot voor de liefhebber van uitdagende cinema”