De film

Murf/Murw cult-klassieker: The Man without a Past

Wanneer ‘M’ arriveert in Helsinki krijgt hij een klap op zijn achterhoofd. Nadat hij ontwaakt uit zijn coma, blijkt er geen herinnering over te zijn aan zijn vorige leven. Rondzwervend door de achterwijken van Helsinki ontdekt hij zijn nieuwe identiteit.

Tijd: 97 min
Land: Finland
Taal: Fins
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Markku Peltola, Kati Outinen en Annikki Tähti
Regisseur: Aki Kaurismäki
Release Date: 2002

Omschrijving

Wanneer ‘M’ arriveert in Helsinki krijgt hij een genadeloze klap op zijn achterhoofd. Nadat hij ontwaakt uit zijn coma, blijkt er geen enkele herinnering over te zijn aan zijn vorige leven. Rondzwervend door de achterwijken van Helsinki ontdekt hij zijn nieuwe identiteit.

In Kaurismäki’s beschonken universum bereiken personages vaak de zogenaamde bodem van hun bestaan. Ze komen ongelukkig buiten de eindeloze cyclus van werk en consumeren terecht, nemen afstand van het gebaande pad, en zijn, in zekere zin, bevrijd. Dit is een lege ruimte. Een plek waar het bestaan is teruggebracht tot zijn essentie, waar het draait om zijn en niet langer om worden. Met zijn wonderschone belichting, minimalistische vertelstijl en gortdroge humor weet Aki Kaurismäki met iedere film een radicaal klein verhaal te vertellen met een bizar grote impact.

Murf/Murw festival en ticketverkoop
De vertoning van The Man without a Past is onderdeel van het stadsfestival Murf/Murw. Een jaarlijks terugkerend festival voor experimentele cultuur. Zwerf door de experimentele vrijplaats en ontdek de schemerzone tussen live muziek, performance, film en kunst.

U kunt losse filmtickets kopen via de website van Cinecitta, of u koopt weekendtickets voor het volledige Murf/Murw festival op www.murfmurw.com. Als u een ticket koopt voor het gehele festival, kunt u op vertoon van uw festivalbandje naar The Man without a Past, Neptune Frost, Als Uw Gat Maar Lacht en het kortefilm programma bij Cinecitta. De aankomende editie zal het festival plaatsvinden in Theater De Nieuwe Vorst, jazzpodium Paradox, Kunstpodium T, bioscoop Cinecitta, metal/rock podium Little Devil, BSO Monopole en de Hall of Fame.