De film

The Quiet Girl

Ierland 1981. Het jonge meisje Cáit wordt in de zomer van het jaar 1981 door haar familie weggestuurd. Ze trekt bij Seán en Eibhlín Cinnsealach in.Gedurende haar verblijf bloeit Cáit op en ontdekt ze een nieuwe levenswijze, maar stuit ze tevens op een geheim.

Tijd: 94 min
Land: Ierland
Taal: Gaelic
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Andrew Bennett, Catherine Clinch, Carrie Crowley, Michael Patric, Kate Nic Chonaonaigh, Joan Sheehy
Regisseur: Colm Bairéad
Releasedatum: 13/04/2023

Omschrijving

The Quiet Girl (An Cailín Ciúin) is het ingetogen en betoverende debuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad. De film vertelt een universeel verhaal over het vinden van je eigen plek, gezien door de ogen van de jonge Cáit. Zowel de Ierse taal als het prachtige landschap kleuren haar wereld.

Ierland 1981. Met opnieuw een kind op komst, is er voor de jonge, introverte Cáit (Catherine Clinch) niet voldoende plek bij haar ouders. Ze wordt voor een zomer naar familie op het platteland gestuurd, waar ze liefdevol wordt opgevangen door tante Eibhlín (Carrie Crowley). Cáit's stugge oom Seán (Andrew Bennett) hij heeft meer moeite met haar aanwezigheid. Langzamerhand ontdekt Cáit dat er ook in dit huis geheimen zijn. Toch bloeit ze op, maar aan elke zomer komt een einde.

The Quiet Girl is genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Film. Eerder was het al de grote winnaar bij de Irish Film and Television Awards (onder andere Beste Film en Beste Regisseur). The Quiet Girl kreeg in The Guardian vijf sterren: 'A deeply moving tale of rural Ireland already feels like a classic.'

Recensies

VPRO Cinema
"Prachtig ingetogen drama”
NRC
"Piekfijn drama over emotionele verwaarlozing”
de Volkskrant
"Een onthutsende film, juist doordat het leed van de 9-jarige Cáit wordt weggenomen”