De film

The Wizard of Oz

Frances Ethel Gumm, beter bekend als Judy Garland werd op 10 juni 1922 in Grand Rapids, Minnesota geboren. Vandaar dat wij op 10 juni 2022 The Wizard of Oz in Cinecitta vertonen.

Tijd: 102 min
Land: Verenigde Staten
Taal:
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger
Regisseur: Victor Fleming
Release Date: 1939

Omschrijving

“Toto, I have a feeling we’re not in Kansas anymore”

Frances Ethel Gumm, beter bekend als Judy Garland werd op 10 juni 1922 in Grand Rapids, Minnesota geboren. Vandaar dat wij op 10 juni 2022 The Wizard of Oz in Cinecitta vertonen.

“Een klein meisje wordt door een cycloon vanuit haar huis in Kansas naar het magische land van Oz geblazen. Samen met een aantal vreemde figuren gaat ze op zoek naar de stad Oz, waar een Tovenaar de plak zwaait. Met zijn hulp kan ze terugkeren naar Kansas.”

Dit was de officiële synopsis die in 1938 werd gebruikt ter promotie van de film. Inmiddels is het verhaal van Dorothy Gale dat samen met haar hondje Toto, een tinnen man, een leeuw en een vogelverschrikker op zoek gaat naar de Wizard of OZ dankzij deze filmklassieker bij iedereen bekend.

The Wizard of Oz maakte ten volle gebruik van de technologische en stilistische vernieuwingen die de periode (de jaren 30 tot en met de tweede wereldoorlog) kenmerken. Ten eerste is het een kleurenfilm terwijl in 1939 maar slechts één op acht films in kleur waren. De 4K restauratie van The Wizard of Oz herstelt de kleurenpracht van de film in volle glorie. Een mooi gebruik van kleur vinden we ook terug bij de intrede in Emerald City, waar het paard van de koets die onze helden vervoert in elk shot een andere kleur heeft. Ten tweede zien we in de film een aantal mooie voorbeelden van het steeds frequentere en vaak erg efficiënte gebruik van een kraanshot. Uniek in die tijd!

Vrijdag 10 juni 2022
18:30 - 19:15 Inloop inclusief hapje en drankje uit de film en de mogelijkheid op een fotomoment uit de film.
19:15 - 20:57 Filmvertoning The Wizard of Oz