De film

The Zone of Interest

The Zone of Interest is een indrukwekkend en uitzonderlijk oorlogsdrama zoals we dat niet eerder zagen. Regisseur Jonathan Glazer (Under the Skin) toont de banaliteit van het kwaad. ‘Een genadeloos meesterwerk’ (vijf sterren – BBC).

Tijd: 106 min
Land: Groot-Brittannië, Polen
Taal: Duits
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Christian Friedel, Sandra Hüller, Ralph Herforth, Max Beck
Regisseur: Jonathan Glazer
Releasedatum: 01/02/2024

Omschrijving

Winnaar Oscar Beste Buitenlandse Film

The Zone of Interest is een indrukwekkend en uitzonderlijk oorlogsdrama zoals we dat niet eerder zagen. Regisseur Jonathan Glazer (Under the Skin) toont de banaliteit van het kwaad. ‘Een genadeloos meesterwerk’ (vijf sterren – BBC). Kampcommandant Rudolf Höss (Christian Friedel) woont met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller, Anatomy of a Fall) voelt zich de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en deze laat ze zich niet meer afnemen.

The Zone of Interest werd onderscheiden met de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes en is de Oscar-inzending van het Verenigd Koninkrijk voor Beste Internationale Film. Glazer baseerde zich losjes op het gelijknamige boek van Martin Amis. De auteur stierf op 19 mei 2023, de dag van de wereldpremiere in Cannes.

Recensies

AD
"Auschwitz in je achtertuin: meesterwerk The zone of interest maakt koud tot op het bot”
NRC
"Glazers buitengewone, ijzige film is een studie in de banaliteit van het kwaad en de mechanismen van het wegkijken.”
de Volkskrant
"In ‘The Zone of Interest’ komen het alledaagse en het onbevattelijke op verpletterende wijze samen”