De film

Theo van Gogh special

In 2014 is Cinecitta na een grondige renovatie en verbouwing die twee jaar duurde, heropend. We gaan dit lustrum in augustus vieren met veel evenementen op het gebied van film, food en beleving. Eén van de vele specials is een ode aan filmmaker Theo van Gogh.

Tijd: 90 min
Land: Nederland
Taal: Nederlands
Ondertiteling:
Cast: Pierre Bokma, Katja Schuurmans
Regisseur: Theo Van Gogh
Releasedatum: 25/08/2024

Omschrijving

Cinecitta viert feest en dat moet natuurlijk groots!
In 2014 is Cinecitta na een grondige renovatie en verbouwing die twee jaar duurde, heropend. We gaan dit lustrum in de maand augustus vieren met veel evenementen op het gebied van film, food en beleving. Eén van de vele specials is een ode aan filmmaker Theo van Gogh.

Vanwege de feestmaand zullen alle tickets voor slechts de helft prijs te koop zijn.

Een ode aan filmmaker Theo Van Gogh - 25 augustus 14:00 uur
Het is precies twintig jaar geleden dat Nederlands meest spraakmakende filmregisseur Theo Van Gogh werd vermoord in de Amsterdamse Linnaeusstraat. Van Gogh was een pionier in de strijd van vrijheid van meningsuiting, een man die het leven verloor door het maken van zijn film Submission. Dit jaar schreef Jaap Cohen een autobiografie over het spraakmakende leven van Theo van Gogh.

Omdat Cinecitta de mening van Theo van Gogh deelt dat film een ontzettend belangrijke vorm van meningsuiting is en om het werk van Theo van Gogh te eren, zal op zondag 25 augustus om 14:00 uur Van Goghs laatste lange speelfilm Interview te zien zijn. Na de filmvertoning zullen filmprogrammeur Sam Simons en schrijver van De Bolle Gogh Jaap Cohen in gesprek gaan over de films van Theo van Gogh, zijn nalatenschap, invloed, en het belang van kunst als stem om maatschappelijke en politieke zaken bespreekbaar te maken.

Filmvertoning Interview
De film Interview vertelt het verhaal van een gerenommeerde journalist (Pierre Bokma) van een kwaliteitskrant die tegen zijn zin de meest populaire soap actrice van Nederland (Katja Schuurman) moet interviewen. Litteken ontmoet litteken: het interview ontspoort, de karakters botsen en de spanningen lopen hoog op.

De film kreeg in Nederland nooit de eer en het podium die het verdiende, maar de grote Amerikaanse acteur Steve Buscemi (Reservoir Dogs & Pulp Fiction, Big Fish) vond de film zo goed dat hij er een Amerikaanse Remake van maakte.