De film

Tove

In het jaar 1945, na de Tweede Wereldoorlog, voelt de kunstenaar Tove Jansson een hernieuwde artistieke en sociale vrijheid. In de jaren die volgen vecht ze zich vrij van de huisje-boompje-beestje verwachtingen die de maatschappij haar oplegt

Tijd: 100 min
Land: Finland
Taal: Zweeds
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney
Regisseur: Zaida Bergroth
Release Date: 2021

Omschrijving

In het jaar 1945, na de Tweede Wereldoorlog, voelt de kunstenaar Tove Jansson een hernieuwde artistieke en sociale vrijheid. In de jaren die volgen vecht ze zich vrij van de huisje-boompje-beestje verwachtingen die de maatschappij haar oplegt.

Zo verzet ze zich tegen de strikte idealen die haar conservatieve vader hoog in het vaandel draagt. Haar levensstijl is onconventioneel, op zijn minst door de open relatie met een getrouwde politicus. Wanneer ze de theatermaker Vivica Bandler ontmoet, voelt ze een alles verterende liefde voor de vrouw. Ondertussen wordt ze steeds beroemder door haar creatie van Moemins, nijlpaardachtige trolletjes.

Tove Jansson (1914-2001) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstenaar en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze werd wereldberoemd door haar kinderboeken over de Moemins en wordt in zowel Finland als Zweden nog steeds op handen gedragen.

Tove is de officiële Oscarinzending van Finland en brak daar afgelopen jaar de box office-records als best bezochte Zweedstalige film van de afgelopen 40 jaar.

“Dankzij de luchtige toon is het wat brave Tove toch een mooi eerbetoon aan een vrijgevochten geest.” ★★★ de Volkskrant

“Het mooie, vaak handheld camerawerk van Linda Wassberg wordt ondersteund door de speelse klanken van jazzgiganten Glenn Miller en Benny Goodman. In Tove zie je een onverschrokken geest dansend haar eigen ritme vinden op het kronkelende levenspad.” – de Filmkrant