De film

Trainspotting

De cult-klassieker Trainspotting is een wilde mix van rebellerende en giftige humor. Vier vrienden sjoemelen zich door een energieke wereld van drugs, seks en rock-’n-roll, om uiteindelijk de ultieme sjoemel te plannen.

Tijd: 94 min
Land: Schotland
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Ewan McGregor, Robert Carlyle en Ewen Bremner
Regisseur: Danny Boyle
Release Date: 1996

Omschrijving

Trainspotting is een wilde mix van rebellerende en giftige humor. Vier vrienden sjoemelen zich door een energieke wereld van drugs, seks en rock-’n-roll, om uiteindelijk de ultieme sjoemel te plannen. Deze klassieker, tegen de achtergrond van Edinburgh en Londen in de jaren 90, stond aan het begin van de carrières van een geweldige cast met Ewan McGregor, Kelly MacDonald, Jonny Lee Miller en Robert Carlyle.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1993 van Irvine Welsh, alom geprezen als een groot en authentiek schrijverstalent. Welsh geeft in de deels autobiografische roman, geschreven in de lokale spreektaal een grimmig maar hilarisch beeld van het leven aan de zelfkant in Edinburgh in de jaren tachtig.

Hoofdpersoon in Trainspotting is Mark Renton, die er maar niet in slaagt om van zijn heroïneverslaving en zijn verkeerde vrienden af te komen. Behalve Renton bestaat het vriendenclubje uit Spud, Sick Boy en Begbie, respectievelijk gek, gezond en gevaarlijk. Ze hangen in de kroeg, zetten een shot of maken een wip. Hun levensmotto: “It’s all shite anyway“.