De film

Une nuit

Een lange nachtelijke wandeling door een broeierig Parijs vol ontwapenende gesprekken tussen twee mensen die duidelijk voor elkaar gemaakt zijn, maar door omstandigheden niet samen kunnen zijn.

Tijd: 91 min
Land: Frankrijk
Taal: Frans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Alex Lutz, Karin Viard
Regisseur: Alex Lutz
Releasedatum: 09/11/2023

Omschrijving

In de bomvolle Parijse metro krijgen een onbekende man en een vrouw ruzie om niks. Ondanks hun afkeer van elkaar lijkt er toch een vonk over te slaan,want niet lang daarna duiken ze samen een pasfotohokje in voor een spontane, en ietwat onhandige vrijpartij. Eenmaal bovengronds zeggen ze elkaar gedag. Of toch maar niet? Wat volgt is een lange nachtelijke wandeling door een broeierig Parijs vol ontwapenende gesprekken tussen twee mensen die duidelijk voor elkaar gemaakt zijn, maar door omstandigheden niet samen kunnen zijn.

Ondertussen maken de spitse dialogen almaar nieuwsgieriger naar hoe het nou écht zit tussen die twee. Une nuit, met regisseur en scenarist Alex Lutz zelf in de mannelijke hoofdrol, is al vergeleken met Richard Linklaters befaamde Before-trilogie. Geen gering compliment.

Recensies

Trouw
"Het aangenaam dwarrelende drama Une nuit vertelt van een bijzondere ontmoeting die voor enkele uren het mooiste in twee mensen naar boven haalt.”
NRC
"Sterk geacteerd in een stomende nacht Parijs zonder gezin in Une nuit”
de Volkskrant
"Alex Lutz en Karin Viard vinden in ‘Une nuit’ de juiste balans voor twee vreemdelingen die samen een nacht in Parijs doorbrengen”