De film

World War III (NL)

Een arme dagloner genaamd Shakib (Mohsen Tanabandeh, fantastisch) is verbijsterd als hij wordt gepromoveerd van een eenvoudige figurant naar de rol van Adolf Hitler op de set van een (duidelijk slechte) Iraanse Holocaust-thriller.

Tijd: 107 min
Land: Iran
Taal: Farsi
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Mohsen Tanabandeh, Mahsa Hejazi, Neda Jebreili, Navid Nosrati
Regisseur: Houman Seyedi
Releasedatum: 17/10/2023

Omschrijving

Deze voorstellingen zijn Nederlands ondertiteld

Houman Seyedi's buitengewone en absoluut unieke drama won vorig jaar de prijs voor Beste Film in de Horizons-sectie van het Filmfestival van Venetië. Een arme dagloner genaamd Shakib (Mohsen Tanabandeh, fantastisch) is verbijsterd als hij wordt gepromoveerd van een eenvoudige figurant naar de rol van Adolf Hitler op de set van een (duidelijk slechte) Iraanse Holocaust-thriller. Tot nu toe heeft Shakib van de ene dag op de andere geleefd, waarbij zijn enige plezier voortkomt uit zijn relatie met een dove prostituee (Neda Jebreili). Maar de rollen lijken te zijn omgedraaid. Of toch niet?

'Met de urgentie van een goede thriller en de helderheid van een fabel is World War III het slopende maar boeiende verhaal van hoe een van het leven beroofde slachtoffers leert zijn onderdrukkers na te bootsen... Seyedi's zesde speelfilm begint als een pikzwarte komedie om vervolgens nog dieper in tragedie te verzinken, een reis belichaamd door een boeiende en buitengewone centrale vertolking door Mohsen Tanabandeh als de onderdrukte held van de film.'—Jonathan Holland, Screen