De film

Writing with Fire

Writing with Fire volgt het verhaal de vrouwen van Khabar Lahariya, het enige nieuwsplatform in heel India die volledig wordt gerund door vrouwen uit de voormalige Dalit. Genomineerd voor een Oscar in de categorie Best Documentary Feature!

Tijd: 94 min
Land: India
Taal: Hindi
Ondertiteling: Nederlands
Cast:
Regisseur: Sushmit Ghosh
Release Date: 2021

Omschrijving

Writing with Fire is genomineerd voor een Oscar in de categorie Best Documentary Feature!
Deze indrukwekkende documentaire vertelt het verhaal van een nieuwsplatform in India dat volledig wordt gerund door vrouwen uit de laagste kaste.

In Uttar Pradesh wordt een lokale krant gerund door vrouwen uit de laagste sociale klasse – een unicum in het conservatieve India. De krant begon in 2002 als een wekelijkse print, maar wil gaan digitaliseren en uitgroeien tot een online nieuwsplatform. Iets dat niet makkelijk blijkt, want veel van de vrouwen hebben nog nooit een smartphone aangeraakt. Maar met elkaars hulp leren de Dalit-vrouwen hun eigen content te produceren en gewapend met hun gloednieuwe smartphones onderzoeken ze verhalen over niet-vervolgde verkrachtingen en moorden, de corruptie van illegale mijnbouwactiviteiten, de opkomst van het hindoe-nationalisme en nog veel meer. De vrouwen worden ook thuis getoond, met echtgenoten of vaders die verbijsterd of vijandig tegenover hun carrière staan. Toch blijven ze, geconfronteerd met diepgewortelde gendervooroordelen, overweldigende obstakels en bedreigingen, vechten voor waarheid en gerechtigheid, en met verrassend succes. Writing with Fire is een stille en indrukwekkende documentaire die de politieke en sociale situatie van een groot deel van de Indiase bevolking blootlegt. Het is een dringende herinnering aan het belang van journalistiek, vooral voor degenen die de samenleving het zwijgen heeft opgelegd. Het is het verhaal van drie vrouwen die hun lot in eigen handen nemen, elkaar ondersteunen, en tegelijkertijd de wereld veranderen.

Writing With Fire is genomineerd voor een Oscar in de categorie Best Documentary Feature. Deze indrukwekkende film laat het verhaal zien van een nieuwsplatform in India dat volledig wordt gerund door vrouwen uit de laagste kaste. Op 27 maart 2022 vindt de 94e Academy Award uitreiking plaats in Los Angeles.