De film

Yuni

Yuni zit in het laatste jaar van de middelbare school, ze is vastberaden om te studeren en weigert te trouwen. Ondanks de verwachtingen die haar omgeving haar oplegt.

Tijd: 95 min
Land: Indonesië
Taal: Indonesisch
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Arawinda Kirana, Asmara Abigail, Sekar Sari
Regisseur: Kamila Andini
Release Date: 2021

Omschrijving

Yuni is het coming-of-age-verhaal van een slimme middelbare scholier, Yuni (gespeeld door Arawinda Kirana). Zoals de meeste meisjes van haar leeftijd, heeft Yuni geen idee van de realiteit van het vrouw-zijn. Twee dingen weet ze wel: ze wil een studiebeurs voor de universiteit halen en ze houdt van de kleur paars. Om haar eerste doel te bereiken, moet ze vrijgezel blijven en snel haar cijfer voor Indonesische literatuur opfrissen. Die twee vereisten worden echter gecompliceerd wanneer Yuni's huwelijksaanzoeken langzaam beginnen binnen te druppelen. Terwijl ze ze allemaal afwijst, omdat de aanzoeken van allerlei mannen haar dromen in de weg staan, heeft ze met haar vriendinnen verstilde gesprekken over seks en huwelijk. Kunnen vrouwen echt masturberen? Is dat meisje zwanger door verkrachting? Ben je nog maagd? De starre verwachtingen van het dorp achtervolgen Yuni in plaats van haar vreugde te brengen. Een oude mythe zegt namelijk dat een vrouw die drie keer een huwelijksaanzoek afwijst, nooit meer zal trouwen.

Hoewel Yuni het speelfilmdebuut van hoofdrolspeelster Arawinda Kirana markeert, bestijgt ze het podium stormenderhand. Ze bezit volledig Yuni's ongemakkelijke elegantie en portretteert een personage dat zowel aarzelend als zeker is over hetgeen ze verlangt van haar toekomst.

Recensies

VPRO Cinema
"Neemt steeds een onverwachte afslag”
NRC
"Fantastisch gespeeld door nieuwkomer Arawinda Kirana”
de Volkskrant
"‘Yuni’, over de vrijheidsdrang van een meisje van 16, is eenvoudig verteld en helder als glas”

THUIS KIJKEN?

Deze film is ook thuis te bekijken via

Picl