Cinecitta presenteert filmklassiekers met beleving

Iedere maand organiseert Cinecitta filmspecials geheel aangekleed in de stijl van een filmklassieker. U bestelt een ticket, wij verzorgen een bijpassend hapje en drankje én creëren een totaalbeleving uit de film. Tot dusver hebben wij al een mooi lijstje filmklassiekers vertoond. Onderaan deze pagina vindt u een sfeerimpressie van deze edities.

Apocalypse Now: Final Cut | Donderdag 13 april | 20.00 uur

“Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.” Francis Ford Coppola”s oordeel over Apocalypse Now mag klinken als grootspraak, de uitspraak is niet ver bezijden de waarheid. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval, het budget liep op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filipijnen.

 

De film volgt legerkapitein Willard die tijdens de Vietnam oorlog wordt aangesteld om de verloren geraakte Kolonel Kurtz op te sporen. Kurtz houdt zich ergens in de bossen van Cambodja op waar hij een eigen kolonie heeft gesticht. Willard gaat hem per boot zoeken waarbij hij gezelschap krijgt van een markant groepje soldaten: een jongeling, een neuroot, een oudere kapitein en een surfer die beter thuis had kunnen blijven. Hun zoektocht brengt hen langs de meest vreemde plekken en vreemde figuren. Langzaam beginnen zij de ellende van de oorlog te doorzien. Voor ze het weten is het meer een kwestie van overleven dan van het vinden van Kurtz.

 

Donderdag 13 april
20:00 – 20:30 – Inloop inclusief hapje en drankje uit de film.
20:30 – 21:00 – Inleiding Volkskrant-journalist Kevin Toma
21:00 – 23:24 – Filmvertoning Apocalypse Now: Final Cut

Tickets

 

Inleiding Volkskrant-journalist Kevin Toma

In het kader van deze bijzondere voorstelling verzorgt filmjournalist Kevin Toma de lezing Het duistere hart van Apocalypse Now: een diepe duik in de ontstaansgeschiedenis, betekenis, invloed, horror én schoonheid van Francis Ford Coppola’s onvergelijkbare Vietnam-epos.

‘This isn’t a film about Vietnam, this film ís Vietnam’. Een legendarisch citaat, van een groot cineast over een waarlijk mythische film, maar wat bedoelde regisseur Francis Ford Coppola precies, toen hij zijn twaalfde speelfilm op die manier kenschetste? Dat geen enkele andere film zo dicht de gruwelijke werkelijkheid van de Vietnam-oorlog naderde? Dat het maken van Apocalypse Now een heuse oorlogsstrijd was? Dat Coppola tijdens de opnames zelf het verschil tussen fictie en realiteit uit het oog verloor? Het blijven fascinerende, relevante vragen, ook nu Coppola met The Final Cut, de derde en (wellicht) definitieve versie van dit buitensporige en weerbarstige meesterwerk heeft uitgebracht.

In zijn lezing gaat Toma in op deze aspecten van Apocalypse Now, terwijl hij de film ook terugvoert naar zijn literaire bron (Joseph Conrads novelle Heart of Darkness), Coppola aan het woord laat in achter-de-schermen-opnames, iconische momenten uit de film onder de loep neemt, de verschillende versies naast elkaar legt en ook de culturele erfenis van Apocalypse Now bespreekt.

Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now en Hearts 0f Darkness | Donderdag 20 april

Om april volledig in het teken van Apocalypse Now te laten staan, zullen een week na de vertoning van Apocalapse Now, op donderdag 20 april, de documentaires Hearts of Darkness en Dutch Angle: Chas Gerritsen worden vertoond.

Hearts of Darkness
Hearts of Darkness is een indringende documentaire over de waanzin op de set van Apocalypse Now gefilmd en geregisseerd door de Eleanor Coppola, de vrouw van Apocalypse Now regisseur Francis Ford Coppola. De film toont alle problemen tijdens het maakproces van Apocalypse Now: overstromingen, de strijd met de Filipijnse regering over helikopters, de hartaanval van Martin Sheen, ongebreideld drugsgebruik onder zowel cast en crew, en Marlon Brando’s prima-donnacapriolen.

 

Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now
De documentaire Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now, geregisseerd door de Brabantse Baris Azman, vertelt het bijzondere verhaal van de setfotograaf Chas Gerretsen en geeft een nieuwe kijk op de legendarische set van Francis Ford Coppola’s Vietnam-epos. Na de filmvertoning zal er een Q&A (nagesprek) zijn met regisseur Baris Azman en producent Züleyha Azman.

 

Programma donderdag 20 april
19:30-20:00 filmvertoning Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now
20:00-20:45 Q&A (nagesprek) met regisseur Baris Azman en producent Züleyha Azman
20:45-21:00 pauze
21:00-22:30 filmvertoning Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse

Tickets zijn te boeken via onderstaande link. Als u een ticket koop voor Hearts of Darkness (21.00 uur) kunt u vooraf met datzelfde ticket kosteloos naar Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now (19.30 uur)

Tickets

 

Eerder vertoonde klassiekers

Pulp Fiction

  

The Shining

The Silence of the Lambs

  

The Good, the Bad and the Ugly

The Wizard of Oz

 

A Clockwork Orange

Amadeus

 

The Big Lebowski

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain

The Kid