Cinecitta viert feest en dat moet natuurlijk groots!

Cinecitta viert feest en dat doen wij uiteraard met vele grote evenementen.
In 2014, na een grondige renovatie en verbouwing die twee jaar duurde, opende het vernieuwde Cinecitta 2.0 in augustus haar deuren. Nu, tien jaar later, vieren we dit lustrum in de feestmaand augustus met talloze mooie events op het gebied van film, food en beleving.

Kom in augustus de lekkerste filmcocktails maken en proeven, herbeleef legendarische filmklassiekers die gedegen worden ingeleid door de beste journalisten van de Volkskrant en Filmkrant, ontdek de fascinerende Greek Weird Wave Cinema van Yorgos Lanthimos, geniet van heerlijke gerechten terwijl u de film Chef kijkt en swing op de opzwepende klanken van Talking Heads.

Genoeg reden om naar alle mooie films en specials te gaan. Bent u benieuwd naar het volledige programma? Lees er hieronder alles over.

Alle filmtickets en veel specials voor de helft van de prijs

Wilt u genieten van alle mooie films die Cinecitta dagelijks vertoont? Dat kan in augustus voor de helft van de prijs! Maar dat is niet alles. Veel evenementen zoals het Stop Making Sense dansfeest, de speciale vertoningen van de films van Yorgos Lanthimos (onder andere Dogtooth, The Favourite, Kinds of Kindness), de Theo van Gogh-special inclusief nagesprek met schrijver Jaap Cohen, en de vele hedendaagse klassiekers die worden ingeleid door journalisten van de Filmkrant en de Volkskrant zullen ook voor de helft van de prijs zijn.

Daarnaast kunt u in augustus heerlijk ontspannen met een heerlijke cocktail in combinatie met een film naar keuze, dit voor slechts €12,50. Geniet van een verfrissend drankje en zoek vervolgens verkoeling in onze filmzaal. Wij zijn klaar voor augustus feestmaand, u ook?

Hedendaagse filmklassiekers met inleiding – 2, 13 en 27 augustus, 20:15 uur

In de afgelopen tien jaar zijn er duizenden films in première gegaan bij Cinecitta. Films die onze bezoekers en wijzelf voor altijd in ons hoofd en hart zullen meedragen. Cinecitta vertoont in augustus de nu al legendarische films La La Land, Birdman & Boyhood. Drie films die belangrijk zijn geweest voor het filmtheater en de hedendaagse filmgeschiedenis.

Alle films worden ingeleid door journalisten van de Volkskrant en de Filmkrant.

La La Land – vrijdag 2 augustus 20:15 uur – Met inleiding door filmprogrammeur Gerlinda Heywegen

Betoverende musicalfilm van regisseur Damien Chazelle (Whiplash) met in de hoofdrollen Emma Stone en Ryan Gosling.

In het romantische en kleurrijke La La Land valt de matig succesvolle jazzpianist Sebastian (Ryan Gosling) voor de beginnende actrice Mia (Emma Stone). Wanneer hun carrières succesvol worden moet het koppel keuzes maken die hun liefde onder druk zet. La La Land is een moderne variant op de klassieke Hollywood musical en een ode aan iedereen die durft te dromen. La La Land haalde in 2017 een recordaantal Oscar nominaties binnen en wist maar liefst zes Oscars te winnen.

Met inleiding door filmprogrammeur Gerlinda Heywegen
Voorafgaand aan de vertoning zal Gerlinda Heywegen, aan de hand van beeldfragmenten, een inleiding geven. Gerlinda schreef voor de Filmkrant en is tegenwoordig filmprogrammamaker voor verschillende festivals zoals Film by the Sea en Film & Literatuurfestival Winternachten.

Tickets

Birdman – Dinsdag 13 augustus 20:15 uur – Met inleiding door Volkskrant journalist Kevin Toma

In het jaar dat Cinecitta weer open ging, was Birdman bij Cinecitta te zien. De film wist later maar liefst liefst vier Oscars te winnen waaronder die voor beste film en beste regie. De film is buitengewoon ingenieus in beeld gebracht, als één lang shot waarin de camera moeiteloos overal langs, tussendoor en doorheen zweeft.

Birdman vertelt het verhaal van acteur Riggan Thomson (Michael Keaton). Ooit wereldberoemd door zijn rol als een iconische superheld, nu worstelt hij met een toneelstuk op Broadway. In de aanloop naar de première gaat hij de strijd aan met zijn ego en probeert hij zijn familie, zij carrière en zichzelf weer op de rails te krijgen. De film is een postmodern, meta-meesterwerk over acteren, roem en zelfrespect met een fantastische score, die vooral bestaat uit geïmproviseerde percussieklanken. Birdman is onvoorspelbaar, hallucinerend en zeker voor regisseur Iñárritu (Babel, Biutiful, The Revenant) opvallend grappig.


Met inleiding door Volkskrant journalist Kevin Toma

Voorafgaand aan de vertoning zal Kevin Toma een inleiding geven. Kevin begon met het schrijven van filmrecensies voor de Filmkrant. Sinds 2007 is hij filmjournalist voor onder meer de Volkskrant. Daarnaast verzorgt hij filmcursussen en lezingen door het hele land. Hij verzorgde bij Cinecitta de cursusreeksen De Kracht van Filmmuziek, Film als Filosofie en Film en Architectuur.

Tickets

Boyhood – Dinsdag 27 augustus 20:15 uur – Met inleiding door Filmkrant journalist Joost Broeren-Huitinga

Boyhood was de allereerste film die bij de heropening van Cinecitta werd vertoond. Uiteraard zagen onze bezoekers en wij dat Boyhood in verhaalstructuur een one-of-a-kind-film was, maar dat de film later dat jaar voor zes Oscars werd genomineerd wisten wij toen nog niet. Met trots kunnen wij nu zeggen dat Boyhood een prachtige film was om onze heropening destijds mee in te luiden.

Boyhood is een unieke belevenis die zijn weerga in de filmgeschiedenis niet kent. Boyhood werd gefilmd over een periode van maar liefst 12 jaar met dezelfde acteurs, en vangt tot in verbazingwekkend detail de jeugd van Mason. In een ontroerend coming-of-age verhaal zien we Mason voor onze ogen opgroeien van jongen tot man. We volgen ook zijn zus Samantha en hun gescheiden ouders. Terwijl de jaren voorbij glijden, zien we hoe elk van hen omgaat met nieuwe fases in hun leven en hoe hun banden onderling veranderen. Een prachtige en hartverwarmende ode aan het opgroeien, het familieleven, en het verstrijken van de tijd. Een instant klassieker die niemand onberoerd laat.

Met inleiding door Filmkrant journalist Joost Broeren-Huitinga
Voorafgaand aan de vertoning zal Joost Broeren-Huitinga een inleiding geven. Joost is adjunct-hoofdredacteur van Filmkrant en vaste filmmedewerker van Het Parool.

Tickets

Dine-In Cinema: Chef – Dinsdag 6 augustus 18:45 uur.

Op deze speciale avond neemt u plaats aan een gezellig gedekte tafel in onze tweede huiskamer: Ruimte X. In een ongedwongen sfeer, met intieme verlichting, kunt u genieten van de film Chef. Tijdens de film serveren wij een hoofdgerecht en een nagerecht in stijl van de film.

Precies tien jaar geleden (2014) was de film Chef te zien in de filmtheaters. De film vertelt het verhaal van chefkok Carl die ontslag neemt in een groot en bekend restaurant in Los Angeles om  een foodtruck op te knappen en daarin een eigen restaurantje te starten. Tijdens dit prachtige culinaire avontuur herontdekt Carl zijn creativiteit en passie voor koken, leven en liefde.

In exact hetzelfde jaar dat de film Chef uitkwam was ook de heropening van Cinecitta. Wat toen direct veranderde was dat het filmtheater een restaurant kreeg waar heerlijk maar ook eerlijk eten het uitgangspunt was en nog steeds is.

Tickets

Yorgos Lanthimos retrospectief – De gehele maand augustus

In exact hetzelfde jaar dat Cinecitta haar deuren weer opende, werkte de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos aan zijn eerste Engels gesproken film The Lobster. Wat niemand toen kon voorstellen, was dat de eigenzinnige Lanthimos later zou uitgroeien tot één van de grootste regisseurs van vandaag de dag. Om het oeuvre van de regisseur te vieren, zullen de hele maand augustus maar liefst zes van zijn films bij Cinecitta te zien zijn. Van zijn beginwerken (toen zijn films nog werden omschreven als The Greek Weird Wave Cinema) tot zijn meest nieuwe film Kinds of Kindness (die dit jaar tijdens het Filmfestival van Cannes in première ging).

Tickets

Filmklassieker met beleving: Back to the Future – Donderdag 8 augustus 21:00 uur

Iedere maand organiseert Cinecitta filmspecials geheel aangekleed in de stijl van een filmklassieker. U bestelt een ticket, wij verzorgen een bijpassend hapje en drankje én creëren een totaalbeleving uit de film.

Omdat Cinecitta in augustus haar tienjarige heropening viert en omdat wij die hele maand terugkijken op alle mooie films en evenementen die er al zijn geweest, maar tegelijkertijd ook vooruitkijken naar alle mooie films en events die nog gaan komen, is er naar onze mening maar één klassieker die perfect past bij deze maand en dat is natuurlijk Back to the Future. De film zal, aan de hand van beeldfragmenten, worden ingeleid door filmwetenschapper Rudi de Boer.

Maak een iconische foto met de DeLorean en drink een Back to the Future milkshake
Doc Emmett Brown heeft de DeLorean afgesteld naar donderdag 8 augustus 2024, om 20:15 uur. Speciaal voor u zal hij zijn tijdmobiel parkeren bij Cinecitta voor een iconisch fotomoment. Poseer met een Back to the Future milkshake in uw hand naast de legendarische auto.

Back to the Future Part I, II and III
Omdat Back to the Future drie delen heeft, zullen wij uiteraard alle drie de delen vertonen. Op donderdag 8 augustus zal Part I te zien zijn als klassieker met beleving en op 5 en 19 september zullen Part II en Part III op het grote doek te bewonderen zijn.

Tickets

Movie classic with experience: City of God (English Subtitles) – Thursday  August 15th at 9:00 PM

Life in a violent Rio de Janeiro favela through the eyes of a young photographer. This modern Brazilian classic explodes with passion, colour and visual magic. New, digital remaster. City of God (Cicade de Deus) returns for one time to the big screen at Cinecitta.

Buscapé is a poor, black and very sensitive young man who grows up in a universe of violence. He lives in Cidade de Deus, a Rio de Janeiro favela known for being one of the most violent places in the city. Frightened by the possibility of becoming a criminal, he ends up being saved from his fate because of his talent as a photographer, which allows him to pursue a career. It’s through his work behind the camera that Buscapé analyses the day-to-day life of the favela where he lives, where violence appears infinite.

An essential arthouse staple of the naughts, Fernando Meirelles and Kátia Lund’s epic of favela life crackles with passion, violence, color and visual wizardry. De film was shot on a combination of 16mm, 35mm and digital. Brazil’s submission to the Oscars primarily employs amateur actors, who light up scenes of relentless violence and restless flight.

With introduction famous journalist and Tequila Sunrise cocktail

Alexander Zwart journalist for the best-known and most popular film magazine in the Netherlands, De Filmkrant, will give an introduction in English to the film, using many visual images. Each visitor will also receive a refreshing Tequila Sunrise Cocktail.

Tickets

Stop Making Sense – Dansavond – Vrijdag 16 augustus 21:15 uur

Stop Making Sense brengt Talking Heads terug naar het grote scherm. Beleef de beste concertfilm aller tijden nog eenmaal op het grote doek in een zaal zonder zitplaatsen, voor een echte concertervaring! Er kan daardoor volop gedanst en meegezongen worden. Kom genieten van Burning Down the House, Psycho Killer, Once in a Lifetime, Slippery People en This Must be the Place.

Om het gehele concert optimaal te kunnen beleven, is het mogelijk om in de zaal drankjes te bestellen. Zo hoeft u geen seconde te missen van deze extatische muzikale ervaring.

Regisseur Jonathan Demme transformeerde het concert tot een overweldigende visuele ervaring. De kalme openingsscène breekt gelijk met alle regels van de concertfilm. Byrne loopt een kaal podium op met een boombox in zijn hand, zet hem aan en zingt mee met ‘Psycho Killer’. De instrumenten worden op hun plaats gezet, elektrische kabels aangesloten. Waarna de muzikanten onverbiddelijk het tempo opvoeren en hun meest memorabele nummers spelen.

Tickets

Vis/Vlees VS Vega proeverij – 10 gerechten – Woensdag 21 augustus 18:30 uur

Bent u die bewuste eter die strikt eenmaal per week vlees of vis eet? Of juist die persoon die van mening is dat er iedere avond een stukje vlees op uw bord moet liggen? Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de eindeloze mogelijkheden van de vegetarische keuken en voor diegene die meteen denken te kunnen proeven welke gerechten met vlees zijn bereid en welke met vegetarische producten zijn klaargemaakt, is er de Vis/Vlees VS Vega proeverij.

Onze chef-kok Luuk Broos gaat de uitdaging van Vis/Vlees VS Vega graag met u aan. Op woensdag 21 augustus serveert hij maar liefst vijf vegetarische gerechten en vijf vergelijkbare vlees of visgerechten. Het is dan aan u om te ruiken, proeven en onderzoeken wat de verschillen zijn tussen de gerechten. Na iedere gang zal onze chef-kok vertellen of u vlees/vis of vegetarisch heeft gegeten. Komt u het proeven?

Tickets

Ode aan filmmaker Theo Van Gogh – Zondag 25 augustus 14:00 uur

Het is precies twintig jaar geleden dat Nederlands meest spraakmakende filmregisseur Theo Van Gogh werd vermoord in de Amsterdamse Linnaeusstraat. Van Gogh was een pionier in de strijd van vrijheid van meningsuiting, een man die het leven verloor door het maken van zijn film Submission. Dit jaar schreef Jaap Cohen een autobiografie over het spraakmakende leven van Theo van Gogh.

Omdat Cinecitta de mening van Theo van Gogh deelt dat film een ontzettend belangrijke vorm van meningsuiting is en om het werk van Theo van Gogh te eren, zal op zondag 25 augustus Van Goghs laatste lange speelfilm Interview te zien zijn.

Na de filmvertoning zullen filmprogrammeur Sam Simons en schrijver van De Bolle Gogh Jaap Cohen in gesprek gaan over de films van Theo van Gogh, zijn nalatenschap, invloed, en het belang van kunst als stem om maatschappelijke en politieke zaken bespreekbaar te maken.

Tickets

Movie Cocktail Experience – Donderdag 29 augustus 20:00 uur

Wat zou 007 zijn zonder Martini? Is The Dude uit The Big Lebowski niet nog cooler met een White Rusian in zijn hand en zou de The Great Gatsby ook zo’n grote spektakelfilm zijn geworden zonder alle cocktails die rijkelijk vloeien?

Cocktails en Films zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zal er op 29 augustus een cocktailproeverij zijn bij Cinecitta, maar u gaat meer doen dan alleen cocktails proeven. U gaat de filmcocktails zelf maken. In groepen van vier personen zult u, onder het genot van een bijpassend hapje, cocktails leren maken zoals die in James Bond en The Great Gatsby te zien zijn.

Was u altijd al benieuwd hoe de bekende filmcocktails in het echt proeven? Wees er dan bij en nip net zo cool aan uw zelf gemaakt cocktails als The Dude in The Big Lebowski.

Tickets

Cinecitta Live – 2.0 – zaterdag 31 augustus, 20.00 uur

Op de laatste avond in augustus zal onze grootste zaal voor eenmaal worden omgeturnd van filmzaal naar een live talkshow podium. Onder andere veelvoudig Gouden Kalf-winnaar Jeroen Spitzenberger zal te gast zijn.

Cinecitta Live is een talkshow die met een divers programma over de Tilburgse stadsgrenzen reikt. Er wordt ingespeeld op actuele en urgente onderwerpen en steeds wordt er iets nieuws belicht op het gebied van muziek, film, kunst en cultuur. Het doel is om te verrassen en het publiek aan het denken te zetten. Onze gasten zullen een kijkje geven achter de schermen bij een filmtheater, in de regisseursstoel of op een hectische filmset.

Tickets