De Veroordeling

Film en nagesprek met wetenschapsfilosofen dr. Herman de Regt en dr. Hans Dooremalen.
TRAILER

De Veroordeling en nagesprek met wetenschapsfilosofen Dr. Herman de Regt & Hans Dooremalen

Cinecitta presenteert op donderdag 21 december om 19:00 een vertoning van de Veroordeling, een film die draait om onderzoeksjournalistiek en onrecht. Na afloop zullen schrijver en journalist Ralf Bodelier en wetenschapsfilosofen dr. Herman de Regt en dr. Hans Dooremalen (die onder andere voor de Volkskrant een opiniestuk over de Deventer-zaak schreven) de film met u nabespreken.

De Regt en Dooremalen Schreven in de Volkskrant: “Recent werd de Hoge Raad geadviseerd om de Deventer moordzaak, niet te herzien. Met alles wat we nu inmiddels weten én de redeneerfouten in het rapport, is dat een verkeerde conclusie, want zou de rechtbank die destijds de Deventer moordzaak beoordeelde, tot eenzelfde oordeel komen?”

De Deventer-zaak, hoe dat in het film is neergezet, en hoe het Nederlandse rechtssysteem werkt en wat beter kan, zullen in het nagesprek worden besproken.

 

De film

Feiten vs fake news? Het waargebeurde verhaal De Veroordeling zet het journalistieke onderzoek van Bas Haan rondom de Deventer moordzaak indrukwekkend uiteen. En houdt ons allemaal een spiegel voor.

Terwijl tv-journalist Bas Haan de Deventer moordzaak onderzoekt, volgt er een mediahetze tegen ‘de klusjesman’, waardoor het leven van hem en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze ‘trial by media’ besluit Bas Haan de complotten te bestrijden met feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Is er iemand terecht veroordeeld of is er sprake van een onschuldig slachtoffer?

Film & Verdieping

De vertoning van de Veroordeling is onderdeel van Film & Verdieping. Een zesdelige reeks die maatschappelijke (pijn)punten zichtbaar en bespreekbaar maakt. De Film & Verdieping-reeks heeft als onderwerp strijd tegen structuren. Na iedere filmvertoning zal schrijver, journalist, filosoof Ralf Bodelier, samen met een gastspreker uit het vakgebied, de films nabespreken.

Benieuwd welke films er nog meer worden vertoond en welke sprekers er dan aanwezig zullen zijn? Het hele programma staat in onderstaande link:
Film & Verdieping – Cinecitta

Koop uw tickets hier: Koop tickets