Hedendaagse filmklassiekers met inleiding – 2, 13 en 27 augustus, 20:15 uur

Cinecitta viert feest en dat moet natuurlijk groots!
In 2014, na een grondige renovatie en verbouwing die twee jaar duurde, opende het vernieuwde Cinecitta 2.0 in augustus haar deuren. Nu, tien jaar later, vieren we dit lustrum in de feestmaand augustus met talloze mooie events op het gebied van film, food en beleving. Daarom vertoont Cinecitta drie hedendaagse klassiekers die belangrijk zijn geweest voor de filmgeschiedenis.

Vanwege de feestmaand zullen alle tickets voor slechts de helft prijs te koop zijn.

In de afgelopen tien jaar zijn er duizenden films in premières gegaan. Films die onze bezoekers en wijzelf voor altijd in ons hoofd en hart zullen meedragen. Cinecitta vertoont in augustus drie films die belangrijk zijn geweest voor het filmtheater en de hedendaagse filmgeschiedenis. Alle drie de films zullen worden ingeleid door gerenommeerde journalisten van de Volkskrant en de Filmkrant.

La La Land – vrijdag 2 augustus 20:15 uur – Met inleiding door filmprogrammeur Gerlinda Heywegen

Betoverende musicalfilm van regisseur Damien Chazelle (Whiplash) met in de hoofdrollen Emma Stone en Ryan Gosling.

In het romantische en kleurrijke La La Land valt de matig succesvolle jazzpianist Sebastian (Ryan Gosling) voor de beginnende actrice Mia (Emma Stone). Wanneer hun carrières succesvol worden moet het koppel keuzes maken die hun liefde onder druk zet. La La Land is een moderne variant op de klassieke Hollywood musical en een ode aan iedereen die durft te dromen. La La Land haalde in 2017 een recordaantal Oscar nominaties binnen en wist maar liefst zes Oscars te winnen.

Met inleiding door filmprogrammeur Gerlinda Heywegen
Voorafgaand aan de vertoning zal Gerlinda Heywegen, aan de hand van beeldfragmenten, een inleiding geven. Gerlinda schreef voor de Filmkrant en is tegenwoordig filmprogrammamaker voor verschillende festivals zoals Film by the Sea en Film & Literatuurfestival Winternachten.

Tickets

Birdman – Dinsdag 13 augustus 20:15 uur – Met inleiding door Volkskrant journalist Kevin Toma

In het jaar dat Cinecitta weer open ging, was Birdman bij Cinecitta te zien. De film wist later maar liefst liefst vier Oscars te winnen waaronder die voor beste film en beste regie. De film is buitengewoon ingenieus in beeld gebracht, als één lang shot waarin de camera moeiteloos overal langs, tussendoor en doorheen zweeft.

Birdman vertelt het verhaal van acteur Riggan Thomson (Michael Keaton). Ooit wereldberoemd door zijn rol als een iconische superheld, nu worstelt hij met een toneelstuk op Broadway. In de aanloop naar de première gaat hij de strijd aan met zijn ego en probeert hij zijn familie, zij carrière en zichzelf weer op de rails te krijgen. De film is een postmodern, meta-meesterwerk over acteren, roem en zelfrespect met een fantastische score, die vooral bestaat uit geïmproviseerde percussieklanken. Birdman is onvoorspelbaar, hallucinerend en zeker voor regisseur Iñárritu (Babel, Biutiful, The Revenant) opvallend grappig.

 

Met inleiding door Volkskrant journalist Kevin Toma
Voorafgaand aan de vertoning zal Kevin Toma een inleiding geven. Kevin begon met het schrijven van filmrecensies voor de Filmkrant. Sinds 2007 is hij filmjournalist voor onder meer de Volkskrant. Daarnaast verzorgt hij filmcursussen en lezingen door het hele land. Hij verzorgde bij Cinecitta de cursusreeksen De Kracht van Filmmuziek, Film als Filosofie en Film en Architectuur.

Tickets

Boyhood – Dinsdag 27 augustus 20:15 uur – Met inleiding door Filmkrant journalist Joost Broeren-Huitinga

Boyhood was de allereerste film die bij de heropening van Cinecitta werd vertoond. Uiteraard zagen onze bezoekers en wij dat Boyhood in verhaalstructuur een one-of-a-kind-film was, maar dat de film later dat jaar voor zes Oscars werd genomineerd wisten wij toen nog niet. Met trots kunnen wij nu zeggen dat Boyhood een prachtige film was om onze heropening destijds mee in te luiden.

Boyhood is een unieke belevenis die zijn weerga in de filmgeschiedenis niet kent. Boyhood werd gefilmd over een periode van maar liefst 12 jaar met dezelfde acteurs, en vangt tot in verbazingwekkend detail de jeugd van Mason. In een ontroerend coming-of-age verhaal zien we Mason voor onze ogen opgroeien van jongen tot man. We volgen ook zijn zus Samantha en hun gescheiden ouders. Terwijl de jaren voorbij glijden, zien we hoe elk van hen omgaat met nieuwe fases in hun leven en hoe hun banden onderling veranderen. Een prachtige en hartverwarmende ode aan het opgroeien, het familieleven, en het verstrijken van de tijd. Een instant klassieker die niemand onberoerd laat.

Met inleiding door Filmkrant journalist Joost Broeren-Huitinga
Voorafgaand aan de vertoning zal Joost Broeren-Huitinga een inleiding geven. Joost is adjunct-hoofdredacteur van Filmkrant en vaste filmmedewerker van Het Parool.

Tickets