KOOLHOVENS KEUZE

Martin Koolhoven is een van de meest succesvolle Nederlandse filmmakers (Het Schnitzelparadijs, Oorlogswinter, Brimstone) met een zeer grote passie voor film. Met zijn film Brimstone werkte hij samen met een internationale sterrencast zoals Dakota Fanning, Goy Pearce, Kit Harrington en Carice van Houten. Hij won allerlei internationale prijzen en ook zes gouden kalveren.

Martin Koolhoven laat zien wat een film(scène) zo goed maakt. Dat doet hij aan de hand van fragmenten uit zijn eigen films en uit deze legendarische klassieker.  Oftewel: deze avond is een echte aanrader voor de filmliefhebber!

 

DONDERDAG 14 DECEMBER | ONCE UPON A TIME IN THE WEST

Sergio Leone’s beroemde spaghettiwestern Once Upon a Time in the West is digitaal gerestaureerd. De vrouwelijke hoofdrol wordt vertolkt door de Italiaanse filmster Claudia Cardinale, omringd door Hollywoodsterren Henry Fonda, Charles Bronson en Jason Robards. Once Upon a Time in the West (C’era una volta il West) was het sluitstuk van Leone’s ode aan het westerngenre, die onder de benaming spaghettiwestern ongekend populair zou worden.

Na drie iconische producties met Clint Eastwood (A Fistful of Dollars; For a Few Dollars More en The Good, the Bad and the Ugly) koos Leone (1929 – 1989) de Italiaanse filmster Claudia Cardinale als protagonist naast drie doorleefde westernmannen: slechterik Henry Fonda, enigmatische redder in de nood Charles Bronson en Jason Robards als de tough guy.
Inzet is de strijd om een stuk grond langs het traject van de spoorbaan. Jill McBain (Cardinale) weigert haar bezit op te geven na de brute moord op haar man en drie kinderen. De film werd beroemd door de lange openings- en eindsequenties, de score van Ennio Moricone (wie herkent niet het klagende thema van Bronsons mondharmonica?), de extreme close-ups en de langgerekte story-line die naar de climax van het revolverduel leidt. Ook de aandacht voor een vrouw om wie drie mannen cirkelen gaf de film een ander perspectief dan de traditionele Amerikaanse western.

19:15 | Inloop
19:30 |
Filmcollege Martin Koolhoven
20:30 | Pauze
20:45 | Once upon a time in the west

 

Tickets

 

WOENSDAG 18 OKTOBER | EASY RIDER | GEWEEST

Regisseur, en meervoudig Gouden-Kalf winnaar, Martin Koolhoven geeft een filmcollege over de invloed van de filmklassieker Easy Rider. Een film die eind jaren zestig een grote maatschappelijke invloed had en een tegencultuur in gang zette. Doordat het tegendraadse Easy Rider een groot publiek wist te bereiken, opende dat deuren voor eigenzinnige jonge filmmakers als Martin Scorsese, Francis Ford Coppola en Steven Spielberg. Filmmakers die de filmgeschiedenis voorgoed wisten te veranderen en tot de dag van vandaag een inspiratie zijn voor jonge filmmakers.

En wie kan er beter over vertellen dan Martin Koolhoven? Via verhalen en geprojecteerde beelden zal Koolhoven het publiek betrekken en zijn unieke kijk geven op een fundamentele film van de New Hollywood Cinema. Peter Fonda en Dennis Hopper die op hun ‘gechopperde’ Harley-Davidson-motorfietsen op zoek zijn naar Amerika, Jack Nicholson, in de rol die hem beroemd maakte, als hun whiskydrinkende, noodlottige advocaat. Martin Koolhoven biedt zijn unieke perspectief op de plaats van de film in ons collectieve onderbewustzijn. What’s not to like? Koop uw kaartjes op tijd of loop het risico een zeer bijzondere avond te missen.

19:00 | Inloop
19:30 | Filmcollege Martin Koolhoven

20:30 | Pauze
21:00 | Easy Rider