De film

Joyland

De jongste zoon uit een traditioneel Pakistaans gezin sluit zich aan bij een Bollywood achtig burlesque gezelschap als achtergrond danser. Hij raakt in de ban van de wilskrachtige transvrouw die de groep leidt.

Tijd: 126 min
Land: Pakistan
Taal: Urdu
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Alina Khan, Rasti Farooq, Ali Junejo, Sarwat Gilani
Regisseur: Saim Sadiq
Releasedatum: 05/04/2023

Omschrijving

Diversiteit & Film: Joyland

Film is voor iedereen! Daarom zal Cinecitta iedere maand een film programmeren waarbij diversiteit centraal staat. Ditmaal vertonen wij Joyland, de eerste Pakistaanse publieksfilm met een uitgesproken LGBTQ-thema.

Haider, zoon uit een traditioneel Pakistaans gezin, vormt met zijn vrouw Mumtaz een verre van traditioneel koppel. Terwijl zij kostwinner is, neemt hij de rol van huisman op zich. Wanneer Haider werk vindt, houdt hij de aard ervan aanvankelijk verborgen. In een nachtclub gaat hij aan de slag als achtergronddanser van performer en trans vrouw Biba, met wie hij bovendien een intieme relatie krijgt.

Joyland was vorig jaar winnaar van de Queer Palm van het festival van Cannes. De eerste Pakistaanse inzending voor de Oscars haalde de shortlist, maar viel bij de laatste selectie af. Hoe urgent de film van regisseur en scenarist Saim Sadiq is, mag blijken uit een landelijk vertoningsverbod door de Pakistaanse autoriteiten, dat na (inter)nationale protesten werd teruggedraaid.

Recensies

VPRO Cinema
"Bijzonder fraaie fotografie”
Trouw
"Een bijzonder overtuigend debuut”
NRC
"Het meeslepende Joyland ontvouwt zich kalm”