De film

Le pot-au-feu

Zintuigelijke film die zich afspeelt in het 19e-eeuwse Frankrijk en gaat over de ontluikende romance tussen de kokkin Eugenie en de fijnproever Dodin.

Tijd: 135 min
Land: Frankrijk
Taal: Frans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Benoît Magimel, Juliette Binoche
Regisseur: Trần Anh Hùng
Releasedatum: 07/12/2023

Omschrijving

Frankrijk, 1885. Eugénie werkt al twintig jaar als chef-kok voor de beroemde fijnproever Dodin. Ze wordt beschouwd als excellent in haar vakgebied. Omdat zij en Dodin in de loop der jaren veel tijd samen in de keuken hebben doorgebracht, ontstaan er ook romantische gevoelens tussen hen. Hun gedeelde passie voor eten heeft unieke en voortreffelijke gerechten opgeleverd, die wereldwijd zelfs de meest gerenommeerde chef-koks versteld hebben doen staan. Omdat de vrijheidslievende Eugénie keer op keer Dodins huwelijksaanzoeken afwijst, besluit hij voor het eerst voor zijn geliefde te koken.

Een film met beeldschoon camerawerk en veel aandacht voor sfeer en geluid. Geïnspireerd op La vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet (1924) van schrijver Marcel Rouff. Trần Anh Hùng ontving voor Le Pot-au-Feu dit jaar in Cannes de prijs voor beste regisseur.

Recensies

VPRO Cinema
"Verrukkelijke foodporno in een prachtig chateau”
NRC
"‘Le Pot-Au-Feu’ is een liefdesverklaring aan de Franse culinaire traditie”