De film

TIAFF 2024 FRAMED: AT HOME IN THE FLOOR PLAN

Tijd: 90 min
Land:
Taal: Nederlands
Ondertiteling:
Cast:
Regisseur:
Release Date: 2024

Omschrijving

TIAFF FRAMED: THUIS IN DE WONINGPLATTEGROND

In het publieksgesprek TIAFF FRAMED staat dit jaar de woningplattegrond centraal. We verkennen de diversiteit én de standaardisatie van de plattegrond in het licht van de industrialisatie van de bouw en de behoefte aan snel en betaalbaar bouwen. Onder leiding van Floris Alkemade gaan architecten Henk Stadens en Lisa van der Slot (De Zwarte Hond), multimediaal videokunstenaar Mirte van Duppen en Sam van Zoest, filmmaker en bewoner van Wooncoöperatie De Warren, met elkaar in gesprek, op zoek naar oplossingen; voor de steeds meer en langer zelfstandig wonende ouderen, steeds meer kleine huishoudens, en de groeiende diversiteit aan samenleefvormen.

Over de sprekers:

Floris Alkemade (moderator)
Floris Alkemade is architect, stedelijk ontwerper en van 2015 tot 2021 Rijksbouwmeester. Voorheen was hij partner bureau bij OMA, en sinds 2008 leidt hij zijn eigen bureau FAA. Hij werkte aan grote projecten en studies over de hele wereld, zowel op het schaalniveau van de architectuur als van de stedenbouw. Sinds dit jaar is Floris Alkemade voorzitter van TIAFF. Als moderator leidt hij tijdens TIAFF FRAMED het gesprek over de woonplattegrond.

Henk Stadens
Architect Henk Stadens is partner bij De Zwarte Hond. Hij werkt aan projecten variërend van grootschalige opdrachten voor theaters en gemeentehuizen tot particuliere vakantievilla’s en heeft aan de Academie van Bouwkunst in Maastricht gedoceerd. Samen met Lisa van der Slot publiceerde hij Out There #4 Woning ­plattegronden: een pleidooi om de woningplattegrond weer vol onderdeel te maken van de ontwerpopgave.

Lisa van der Slot
Lisa van der Slot is architect, stedenbouwkundige en partner bij De Zwarte Hond. Daar werkt zij aan projecten met een focus op woningbouw, transformatie en gemengde stedelijke programma’s. Samen met Henk Stadens publiceerde zij Out There #4 Woning ­plattegronden: een pleidooi om de woningplattegrond weer vol onderdeel te maken van de ontwerpopgave.

Mirte van Duppen
Mirte van Duppen is multimediaal videokunstenaar met een grafische achtergrond. In haar films documenteert en analyseert ze de structuren, functies en transformaties van (stedelijke) landschappen en de interactie van de mens met zijn omgeving. Voor haar huidige project Flexscapes analyseert ze de actuele ontwikkelingen betreft flexwonen.

Sam van Zoest
Sam van Zoest is een Nederlands schrijver en filmmaker van documentaire en VR films tot AV-installaties en interactives. Hij interesseert zich voor wetenschap en zijn werk richt zich op het visualiseren van het menselijke aspect van thema's als klimaatverandering, zorg en de migrantencrisis. Hij is bewoner van zelfbouw Wooncoöperatie De Warren, en maakte hierover de film Samenwonen: het verhaal van De Warren. Deze film wordt zaterdagmiddag vertoond tijdens TIAFF.

VRIJE INLOOP. Toegang tot TIAFF FRAMED is gratis.