De film

Natura Urbana: The Brachen Of Berlin

Natura Urbana vertelt de geschiedenis van Berlijn na het vallen van ‘de muur’ aan de hand van zijn planten. Langs spoorlijnen, straathoeken en de kenmerkende braakliggende gronden van de stad ontdekken we een buitengewone diversiteit aan vegetatie.

Tijd: 105 min
Land: Duitsland
Taal: Duits, Engels
Ondertiteling: Engels
Cast:
Regisseur: Matthew Gandy
Release Date: 2024

Omschrijving

Natura Urbana vertelt de geschiedenis van Berlijn na het vallen van ‘de muur’ aan de hand van zijn planten. Langs spoorlijnen, straathoeken en de kenmerkende braakliggende gronden van de stad ontdekken we een buitengewone diversiteit aan vegetatie van over de hele wereld. De film neemt ons mee op een unieke reis door de stad, van het botanische microkosmos van gescheurde straatstenen tot uitgebreide pogingen om de hele stad in kaart te brengen op basis van zijn onderscheidende ecologische zones. Bepaalt de habitat onder je voeten de stad van de toekomst? Maike van Stiphout geeft een lezing voorafgaand aan de film. Jannemarie de Jonge introduceert beiden.

Maike van Stiphout
Maike van Stiphout is oprichter van DS Landschapsarchitecten, een bureau dat werkt vanuit het idee van ecologische samenhang en het vergroten van biodiversiteit. Van 2014 tot 2018 heeft ze als hoofd master Landschapsarchitectuur aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst natuurinclusief ontwerpen een plek in het curriculum gegeven. Ze is auteur van de 1e en 2e Gids voor Natuurinclusief Ontwerp. In de 2e gids staat de esthetiek van de verwildering centraal, en vanuit die inzichten geeft ze een lezing bij de film Natura Urbana.

Jannemarie de Jonge
Jannemarie de Jonge is landschapsarchitect en partner bij Wing, een adviesbureau voor duurzaam gebruik en ontwikkeling van de ruimte. In 2020 werd zij benoemd tot Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving.